Saskaņotais paziņojums: viss, kas Tev jāzina

12.04.2024

Saskaņotais paziņojums: viss, kas Tev jāzina

Lai pēc ceļu satiksmes negadījuma (CSNg) bez aizķeršanās saņemtu apdrošināšanas atlīdzību, ir svarīgi pareizi fiksēt notikušā apstākļus, sastādot saskaņoto paziņojumu vai izsaucot policiju. Šajā rakstā uzzināsi, kas ir saskaņotais paziņojums, kādos gadījumos to var izmantot un kā pareizi to aizpildīt.

Kas ir Saskaņotais paziņojums?

Saskaņotais paziņojums ir veids, kā autovadītāji var vienkāršot ceļu negadījumu dokumentēšanu. Tas ir īpašs veids, kā abas iesaistītās puses var vienoties par notikuma apliecinošiem faktiem bez policijas klātbūtnes, ja tas atbilst noteiktām prasībām.

Nepieciešamie nosacījumi

Lai izmantotu saskaņoto paziņojumu, jāievēro vairāki nosacījumi:

  • iesaistīti divi transportlīdzekļi;
  • starp transportlīdzekļu vadītājiem nav strīda par CSNg apstākļiem;
  • nav cietuši cilvēki;
  • nav nodarīti bojājumi trešo personu mantai;
  • transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts piedalīties ceļu satiksmē.

Kā pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

Agrāk saskaņotais paziņojums bija jāaizpilda papīra formātā, taču nu jau pāris gadus pieejama saskaņotā paziņojuma mobilā versija, izmantojot LTAB OCTA mobilo lietotni. LTAB OCTA lietotne ir visām mobilajām ierīcēm draudzīga lietotne, kurā iespējams uzzināt OCTA polises darbības termiņu, savu BONUS MALUS klasi, iepazīties ar transportlīdzekļa negadījumu vēsturi, kā arī pieteikties atgādinājumiem par OCTA polises derīguma termiņu tuvošanos un aizpildīt saskaņoto paziņojumu. LTAB OCTA aplikācijas paziņojumā jānorāda tā pati informācija, kas drukātajā versijā. Pēc paziņojuma aizpildīšanas LTAB OCTA aplikācijā, datus par negadījuma apstākļiem var apstiprināt ar e-parakstu un uzreiz nosūtīt apdrošinātājam. Kopija saglabājas autovadītāju profilos. 

Drukātās veidlapas pēc aizpildīšanas veidlapas nedrīkst mainīt. Ja ir radušies zaudējumi, tie jānosūta OCTA apdrošinātājam 10 dienu laikā, ievērojot noteikumus par transportlīdzekļa saglabāšanu. Skices un fotogrāfijas transportlīdzekļu stāvokļiem pēc negadījuma ir svarīgas. Ārvalstīs šī veidlapa var tikt izmantota KASKO atlīdzības pieprasīšanai, ja iesaistīts tikai viens transportlīdzeklis un nav cietušu personu vai mantas bojājumu trešajā pusē.

Kā rīkoties pēc negadījuma

Lai pareizi aizpildītu ceļu satiksmes negadījuma reģistrācijas formu gadījumos, kad policija nepiedalās, jāievēro šādi soļi:

  1. Jānorobežo negadījuma vietu – noregulējot satiksmi, novietojot brīdinājuma trijstūri, uzvelkot atstarojošās vestes. 
  2. Jāsaskaņo kontaktinformācija ar otru iesaistīto vadītāju – vārds, uzvārds, personas kods, telefona numurs, apdrošināšanas polises numurs.
  3. Jānofotografē negadījuma vieta un transportlīdzekļu bojājumi. 
  4. Jāaizpilda saskaņoto paziņojumu divos eksemplāros, norādot datumu, laiku, vietu, braukšanas apstākļus, transportlīdzekļus un to bojājumus, kā arī vainīgo pusi. 
  5. Abu transportlīdzekļu vadītājiem obligāti jāparaksta abi paziņojuma eksemplāri.
  6. Parakstītais paziņojuma eksemplārs jāsaglabā savām vajadzībām. 

Svarīgi saglabāt mieru, savākt visu nepieciešamo informāciju un 10 dienu laikā to iesniegt savai apdrošināšanas kompānijai. Saskaņotais paziņojums ir efektīvs veids, kā uzlabot ceļu negadījumu dokumentēšanas procesu un atvieglot savu un otras iesaistītās puses dzīvi pēc ceļu negadījuma.

Ja nepieciešams finansējums jaunas vai lietotas automāšīnas iegādei, ieskaties Mogo piedāvājumā. Mogo piedāvāt auto līzingu privātpersonām līdz pat 15 000 eiro  jaunas un lietotas automašīnas iegādei bez pirmās iemaksas. Pieteikumu ātri un ērti iespējams noformēt un saņemt finansējumu tiešsaistē.