Ceļvedis, kā uzbūvēt savu māju soli pa solim

12.04.2024

Ceļvedis, kā uzbūvēt savu māju soli pa solim

Savas privātmājas būvniecība ir nozīmīgs un aizraujošs dzīves notikums, kas prasa rūpīgu plānošanu, budžeta veidošanu un izpildi. Iesācējam šis process var šķist biedējošs, tomēr, izstrādājot plānu, to soli pa solim var īstenot ikviens. Šajā rakstā uzzini, kādi ir mājas būvniecības posmi un ar ko sākt brīdī, kad esi pieņēmis lēmumu būvēt savu māju!

1. Zemes gabala izvēle un sagatavošana

Ir vairāki galvenie faktori, kas ietekmē plānotās mājas dizainu. Viens no tiem zemes gabala forma, reljefs, esošā apbūve un apkārtējā vide. Zemes gabali mēdz būt ļoti atšķirīgi un tie nereti ierobežo iecerētās būves novietošanas iespējas un formu. Tāpēc, izvēloties zemes gabalu mājas būvniecībai, ir svarīgi novērtēt zemes topogrāfiju un iepazīties ar vietējās pašvaldības noteikumiem, kas var ietekmēt mājas dizainu un izvietojumu. Lai to izdarītu, nepieciešams sazināties ar pašvaldības būvvaldi un uzzināt, vai zemes gabalam nav uzlikti kādi ierobežojumi un kādas atļaujas nepieciešams noformēt būvniecības uzsākšanai. Pēc zemesgabala iegādes, tas būs jāsagatavo būvniecības darbiem – jānolīdzina un vajadzības gadījumā jāierīko komunikācijas (elektroapgāde un ūdens).

2. Būvniecības tehnoloģijas izvēle

Mājas būvniecības tehnoloģijas izvēle ir atkarīga no plānotās mājas dizaina, izmēra un stāvu skaita. Pirms izdarīt izvēli svarīgi saprast, cik lielai jābūt mājai, cik guļamistabu un vannas istabu nepieciešams, kāda būs virtuves un dzīvojamās istabas telpa un kāda veida telpas vēl mājā nepieciešamas. Pieraksti visas savas vēlmes un vadoties pēc tām izlem, kāda tipa māju būvēsi. Mūsdienās ir pieejamas dažādas iespējas – būvēt māju no ķieģeļiem, paneļiem, koka karkasa, keramikas, keramzītbetona vai gāzbetona blokiem, putu polistirola veidnēm vai pasūtīt gatavu moduļu māju. Izvēle atkarīga no Tavām vēlmēm un rocības.

3. Plānu un budžeta izstrāde

Nākamais nozīmīgais solis ir jaunās mājas dizaina un izkārtojuma izstrāde balstoties uz savām vēlmēm, vajadzībām un budžetu sadarbībā ar arhitektu. Šajā posmā būvniecības specialisti un arhitekti palīdzēs saprast izmaksu aplēses par materiāliem un darbaspēku, lai izveidotu reālistisku kopējo būvniecības budžetu. Izstrādājot plānus un sastādot budžetu noteikti jāņem vērā iespējamie ārkārtas gadījumi, jo pat visskrupulozākā plānošana nevar paredzēt negaidītas problēmas, kuras var prasīt papildu naudas līdzekļus.

4. Atļauju saņemšana un būvuzņēmēju nolīgšana

Kad mājas plāni gatavi, laiks doties saņemt atļaujas. Ar plāniem galīgajā versijā jāpiesaka būvatļauja vietējā pašvaldībā. Parasti šīs lietas realizē nolīgtais arhitekts ar īpašnieka pilnvaru, ko ērti var nokārto vienotajā Būvniecības informācijas sistēmā BIS. Ja nolemts par labu moduļu vai gatavajai koka karkasa mājai, zini, ka nebūs jāmeklē būvnieki mājas celšanai, jo uzņēmumi, kas piedāvā šādu māju būvniecību par visu parūpēsies. Tas ir ērts risinājums, kam nav nepieciešama projektēšana. Atliks vien saskaņot jau esošo projektu būvvaldē un nodot ēku ekspluatācijā.

5. Laiks pamatiem

Pamatu ieliekšana ir pirmais lielais būvniecības posms, kas lielā mērā atkarīgs no būvniecības tehnoloģijas izvēles. Pēc konstrukcijas veida izšķir lentveida, stabveida, pāļu un vienlaidu plākšņu pamatus. Ja plāno būvēt māju ķieģeli pa ķieģelim būs nepieciešami gruntīgi pamati, savukārt, ja plāno būvēt moduļu māju, pietiks vien ar skrūvpāļu pamatiem. Vajadzīgais pamatu veids atkarīgs ne tikai no izvēlētās mājas būvniecības tehnoloģijas, bet arī no plānotā būvobjekta atrašanās vietas grunts īpatnībām. Piemērotāko risinājumu palīdzēs izvēlēties sertificēts būvuzņēmējs.

6. Karkasa izveide un komunikāciju pievienošana

Kad mājas pamati būs izveidoti un nostiprinājušies, nolīgtie būvuzņēmēji varēs ķerties pie darba. Atkarībā no izvēlētās būvniecības tehnoloģijas un mājas veida, ēkas karkasa un sienu izveide, kā arī jumta uzstādīšana var ilgt no dažādām dienām līdz pat vairākiem mēnešiem vai pat gadiem. Ja plānots būvēt kādu no gatavajām moduļu vai paneļu māju konstrukcijām, jārēķinās, ka pirms sienu būvniecības uzsākšanas mājā būs jāierīko visas inženiertehniskās komunikācijas. Elektrība, kanalizācija, ūdens piegāde un citi komunālie pakalpojumi.

7. Komunikāciju uzstādīšana

Iespējams, viens no piņķerīgākajiem un laikietilpīgākajiem privātmājas būvniecības posmiem ir visu nepieciešamo komunikāciju uzstādīšana īstajā vietā. Ne velti pastāv teiciens – liec,  cik rozetes gribi, tāpat nesaliksi visas īstajās vietās. Šajā būvniecības posmā svarīgi domāt par telpu iekārtojumu, lai vajadzīgajās vietās ierīkotu rozetes sadzīves tehnikai un elektronikai, barošanu un slēdžus apgaismojumam, atsevišķas elektrolīnijas lielākai un jaudīgākai sadzīves tehnikai, kā arī interneta pieslēgumu. Laikus jāzina, kur būs nepieciešama ūdens padeve un kur tiks novadīti notekūdeņi, tāpat jādomā par ventilācijas sistēmu nepieciešamību dažādās mājas telpās, kā arī apkures sistēmas uzstādīšanu un citām komunikācijām (gāzes pieslēgums, drošības sistēmas utt.), kuras varētu būt nepieciešamas.  Šīs sistēmas kopumā nodrošina, ka māja ir darbspējīga un aprīkota ar nepieciešamajām ērtībām. Visi šie darbi jāveic pirms nākamā būvniecības posma – apdares darbu – uzsākšanas.

8. Iekštelpu apdares darbi

Iekštelpu apdares darbi ir noslēdzošais būvniecības posms, kas notiek pēc ēkas sienu, jumta, logu un durvju montāžas, kā arī komunikāciju uzstādīšanas. Šis process ietver mājas pamatstruktūras pārvēršanu dzīvotspējīgā telpā, iekļaujot tādus estētiskos un funkcionālos elementus kā:

  • Siltumizolācija uz ārējām sienām un stāviem.
  • Ģipškartona sienu šuvju apstrāde, apmēšana un slīpēšana.
  • Iekšdurvju uzstādīšana.
  • Logu un durvju aiļu apdare.
  • Sienu krāsošana un tapešu līmēšana
  • Grīdas seguma ieklāšana.
  • Flīzēšana.
  • Virtuves uzstādīšana
  • Vannas istabas izveide.
  • Gaismas ierīču, spoguļu, dušas durvju un citu dekoratīvo elementu, kā arī viedierīču un sadzīves tehnikas uzstādīšana.

Pabeidzot iekštelpu apdari, māja ir pilnīgi izveidota saskaņā ar dizaina plāniem. Jāatzīmē, ka tieši šajā mājas būvniecības posmā visbiežāk rodas negaidīti izdevumi, kas prasa papildu finansējumu. Šādās situācijās Mogo piedāvā ērtu kredīta risinājumu, kas paredzēts tieši remonta vajadzībām. Remonta kredīts var sniegt nepieciešamos līdzekļus izdevumu segšanai.

9. Pārbaudes un mājas nodošana ekspluatācijā

Būvniecības un remonta darbu noslēgumā būvinspektori veiks pārbaužu sēriju, lai pārliecinātos par mājas drošību un atbilstību likumā noteiktajām prasībām. Nododot māju ekspluatācijā galvenokārt ir jārēķinās, ka būs nepieciešams sakārtot dažādus dokumentus un saņemt speciālistu atzinumus, kā Valsts zemes dienesta kadastrālo uzmērīšanas lietu, Sadales tīklu un meliorācijas sistēmu atzinumu, kā apliecinājumu par ēkas gatavību ekspluatācijai un citu līdzīgu dokumentāciju.

Kā redzi, mājas būvniecība no nulles nav viegla uzdevums, bet soli pa solim tas nav nekas neiespējams. Ar rūpīgu plānošanu, reālistisku budžetu un kvalificētu profesionāļu palīdzību arī Tu vari uzbūvēt savu sapņu māju.